Haast dagelijks krijgen er één of enkele bedrijven het verdict te horen, dat ook hun bedrijf ten prooi is gevallen aan het LPAI H3-virus. Ondertussen is het aantal bevestigde bedrijven opgelopen tot boven de 60 en zijn er nog verschillende bedrijven in verdenking gesteld, waaronder een bedrijf in de provincie Luxemburg.
Bioveiligheidsmaatregelen niet afdoende
“De eerder opgelegde bioveiligheidsmaatregelen met het MB van 16 mei zijn duidelijk niet afdoende om deze situatie in te dijken. De bijkomende bioveiligheidsmaatregelen die tijdens het overleg van dinsdag met het Sanitair Fonds, het FAVV en het Kabinet van Ducarme zijn vooropgesteld zijn een maat voor niets zolang H3-besmette bedrijven operationeel blijven”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee. Daarom blijft de sector aandringen op een gecoördineerde bestrijding vanuit het FAVV waarbij de dieren geruimd worden met compensatie voor de waarde van de dieren.
Consternatie en frustratie bij getroffen pluimveehouders groeit
Mark Wulfrancke (ABS) liet tijdens dit overleg duidelijk blijken dat hij het onbegrijpelijk vindt hoe men kan zitten toekijken hoe een hele sector ten gronde gaat. De consternatie en frustratie bij de getroffen pluimveehouders is dan ook hoog aan het oplopen. De sectororganisaties gaven een getroffen vermeerderaar en een getroffen leghennenhouder de gelegenheid om tijdens het overleg hun verhaal te doen over welke impact het H3N1-virus heeft op hun bedrijf, het afdoen van besmetting via contact als hoofdoorzaak en de besmetting van hun bedrijf ondanks de uiterst strenge, haast maniakale, bioveiligheidsmaatregelen die ze henzelf hadden opgelegd.
De sectororganisaties blijven, in samenwerking met het FAVV, het FOD en het Kabinet van Ducarme, zoeken naar mogelijkheden om een opening te creëren in de wetgeving.
Tekst: Landsbond Pluimvee