Actualiteit

Nederlandse pluimveeslachterijen trekken controle en handhaving van Poolse kip in twijfel

Nederlandse pluimveeslachterijen trekken controle en handhaving van Poolse kip in twijfel

EU wetgeving verbied het om pluimveevlees dat besmet is met Salmonella Enteritidis of Typhimurium onverhit in de handel te brengen gezien de risico’s voor de volksgezondheid. Poolse slachterijen zijn nochtans koploper op het gebied van het exporteren van met Salmonella besmet pluimveevlees naar andere EU-landen, dit blijkt uit het monitoringsysteem van de EU. Nederlandse pluimveeslachterijen twijfelen over de controle en handhaving die hierop gebeurd in Polen en vragen dan ook aan de EU voor een gelijk speelveld.

 

Polen was in 2019 voor 60 procent van de meldingen van salmonellabesmettingen op pluimveevlees verantwoordelijk. In de eerste zes maanden van vorig jaar heeft Bulgarije alleen al tientallen tonnen met salmonella besmet Pools kippenvlees moeten vernietigen. In dat half jaar werden 26 meldingen geregistreerd over met salmonella besmette kip uit Polen. Ter vergelijking: tussen 2015 tot 2019 waren er in Bulgarije maar vijf meldingen over mogelijk besmet voedsel.

 

De Nederlandse pluimveesector pleit dan ook voor een gelijk speelveld in de hele EU en wil dat in Polen er gecontroleerd en gehandhaafd wordt bij een besmetting met Salmonella Enteritidis of Typhimurium zoals in Nederland. De Nederlandse pluimveesector wil dat er in Polen dezelfde regels toegepast worden als in Nederland bij een Salmonella Enteritidis of Typhimurium besmetting bij pluimvee.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb – Foto: Shutterstock 
 

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen