Actualiteit

Column Mariëlle Smits Schalk: Kiplekker

Column Mariëlle Smits Schalk: Kiplekker

Op regelmatige basis pent pluimveehoudster en bestuurslid van de Landsbond Pluimvee Antwerpen Mariëlle Smits Schalk haar gedachtengoed neer over actuele thema’s in de column van het maandelijkse vakblad Pluimvee. Haar huidige column over Kiplekker wilden we u alvast niet onthouden.

Domheid is de moeder van alle zonden. Alle andere zonden en ondeugden zijn het gevolg van domheid. Eén van de citaten van Herman Brusselmans. Moet ik hem dan zijn domheid maar vergeven? Ik probeer in ieder geval zijn cynisme te negeren. Als je spreekt met dergelijke negatieve ondertoon, zoeken mensen die negatief staan in het leven je eens te meer op. Het is gemakkelijk om een levenswerk van anderen af te breken. Het is moeilijker om een levenswerk op te bouwen en vast te houden. Je moet een lege ziel hebben als je je geld wil verdienen met spotjes die een ander zijn levenswerk afbreken. Precies of boeren niet goed willen zijn voor hun dieren.

Het is de eerste en de laatste zorg van de dag. Hoe gaat het met mijn kippen? De eerste blik, de geur, het geluid. Het moment dat je de deur opent, weet je al hoe het met je hennen gaat. Niet elke ronde gaat perfect, dieren zijn levende wezens en situaties zijn soms onvoorspelbaar. Als het alarm gaat, sta je in enkele seconden in je stal. Je hebt als boer een verpletterende verantwoordelijkheid die je dag in dag uit moet dragen. De zomer staat weer voor de deur en dan hou ik mijn hart weer vast. Zeker nu we jonge hennen hebben die net hun top halen met eieren leggen. Ja het is topsport voor onze hennen. Maar de focus ligt altijd op hun gezondheid en hun welzijn.

Daar is bij de boer al lang geen sprake meer van. Met al die negativiteit rond de landbouw, zou je geestelijke en lichamelijke gezondheid er wel onder gaan lijden. Soms heb ik de indruk dat mensen graag een zondebok zoeken, een kleine groep mensen die ze kunnen viseren om hun eigen problemen op af te schuiven. Dat is makkelijker dan voor de spiegel te gaan staan en je eigen af te vragen waar je jezelf zou kunnen veranderen, om de wereld te verbeteren.

Ik wil ook mijn ogen niet sluiten voor dingen die nog beter kunnen, maar onze sector heeft altijd al vooruit gekeken en problemen aangepakt. Voor elke consument is er een ei of een stukje vlees dat meer bij zijn behoefte aanleunt. Elke consument kan daardoor de weg bepalen die wij als boer moeten bewandelen.

En ook al krijg ik soms de indruk dat we weggepest worden, het blijft de mooiste job van allemaal. Wie kan er nog zeggen dat je een stal met 55 000 kippen ’s avonds allemaal op een stok kan laten slapen, of in een legnest hun ei kan laten leggen.

Onlangs zei ik tegen een collega: “Hoe druk het ook is, we hebben wel elke dag alles uit het leven gehaald wat er in zat, we hebben elke dag geweten dat we leefden, meer hadden we niet kunnen doen. En we hebben elke dag gezorgd dat mensen een goed gevulde koelkast konden openen wanneer ze honger hadden”. Daar mogen we toch ook ongelooflijk trots op zijn.

Ik wens jullie allen een ‘kiplekkere’ zomer.

Bron: Pluimvee

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Antwerpen