Actualiteit

“Goedgekeurde AEA- en PAS-techniekendecreet positief voor pluimveesector”

“Goedgekeurde AEA- en PAS-techniekendecreet positief voor pluimveesector”

Het Vlaams parlement keurde onlangs het decreetvoorstel goed omtrent ammoniakemissiereducerende technieken (AEA-technieken). Hierdoor kunnen landbouwers het reductiepercentage van hun AER-techniek laten gelden in hun vergunningsaanvraag. In het decreet zit ook een proefstalregeling en een 'fastlane' die het innovatieklimaat bij landbouwers en machinebouwers moet helpen aanwakkeren. “Dit is een positief gegeven voor de pluimveesector”, aldus Delphine Vandaele, ondervoorzitster bij de Landsbond Pluimvee.

 

Rechtszekerheid

 

Het decreet bevat een lijst van maatregelen en technieken die veehouders kunnen toepassen om aan hun reductieverplichtingen uit het stikstofdecreet te voldoen. Door de huidige AEA/PAS-lijst decretaal te verankeren, kunnen erkende reductiepercentages niet meer bijgesteld worden in vergunningen van landbouwers die afgeleverd zijn. Concreet betekent dit dat wanneer een landbouwer een vergunning verkregen heeft omdat hij een techniek heeft toegepast met een erkende reductie van bijvoorbeeld 70 procent, dit reductiepercentage in zijn vergunning niet meer herroepen kan worden. Als bijvoorbeeld enkele jaren later blijkt dat de techniek maar een reductie kan garanderen van 50 procent, dan heeft de landbouwer volgens het decreet aan zijn verplichtingen voldaan en kan zijn vergunning hierdoor niet bijgesteld worden. “Dit is een positieve gegeven voor de pluimveesector dat op deze manier opnieuw wat meer rechtszekerheid creëert”, aldus Vandaele.

 

Fastlane

 

Dankzij het gegeven dat het decreet een fastlane bevat, kunnen technieken die bv. in Frankrijk, Ierland, Nederland, Duitsland of Denemarken reeds erkend zijn, ook hier op basis van hetzelfde dossier aangemeld worden. Daarbij wordt het protocol dat in het dossier van het desbetreffende land werd gebruikt, als evenwaardig beschouwd als ons meetprotocol. Deze versnelde procedure betekent niet dat de technieken ook automatisch dezelfde reductiepercentages zullen hebben als eerder aangemelde landen. Het blijft aan WeComV om deze reductiepercentages te bepalen op basis van de meetgegevens uit het dossier.

 

Tekst: Pluimvee/VILT – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu