Actualiteit

Nederland lijdt, maar hoe is de situatie van vogelgriep in België?

Nederland lijdt, maar hoe is de situatie van vogelgriep in België?

Terwijl in Nederland het ene geval van hoog pathogene vogelgriep na het andere wordt gemeld, lijkt het in België voorlopig ijzig stil. Het laatste geval dateert ondertussen van 7 januari en indien de eindscreening gunstig verloopt wordt deze laatste zone opgehoffen op 6 februari. Ondanks dat de meeste veronderstellen dat de vogelgriepepidemie al achter de rug is, blijft de dreiging echter heel reëel.

Besmettingen bij wilde vogels blijft oplopen

De afgelopen twee weken zijn er 8 nieuwe besmettingen bij wilde vogels geconstateerd, nl.  in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen (Limburg), Brasschaat (Antwerpen), Gent (Oost-Vlaanderen) en Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant). Het gaat deels om gekende en om nieuwe locaties. Zo is het virus nu ook vastgesteld in Vlaams-Brabant. Dit brengt het aantal besmette wilde vogels voor dit vogelgriepseizoen al op 45, zo meldt Sciensano.

Toestand in Europa

Met bijna 450 nieuwe besmettingen binnen Europa in de afgelopen twee weken, zowel bij gehouden pluimvee/vogels als bij wilde vogels, is de situatie best pittig te noemen. De vele besmettingen bij verschillende soorten wilde vogels tonen dat er nog steeds zeer veel virus circuleert in de populaties wilde vogels. Het gebruikelijke overzicht van de toestand in de EU kunt u hier vinden.

Tekst: Pluimvee – Bron: FAVV – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Oost Vlaanderen , Antwerpen , Limburg