Actualiteit

Onderschat Europa de N-uitstoot van verbrandingsbronnen ten nadele van de landbouwsector?

Onderschat Europa de N-uitstoot van verbrandingsbronnen ten nadele van de landbouwsector?

Een nieuwe studie in het hoog aangeschreven tijdschrift Nature Communications komt tot de conclusie dat verbrandingsprocessen veel meer ammoniak vrijgeven dan tot nu toe werd gedacht. Stikstofdepositie zou daardoor onterecht hoofdzakelijk aan de landbouw toegekend worden in de huidige stikstofmodellen, menen de onderzoekers.

 

De uitstoot van reactieve stikstof naar de lucht bestaat voornamelijk uit ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). Verreweg de meeste ammoniak – ongeveer 95 procent in Vlaanderen - is afkomstig van de landbouw volgens de VMM, die de inventaris maakt van de emissies.

 

Een internationale groep onderzoekers, geleid door de School of Earth Sciences van de Tianjin Universiteit in China plaatst nu grote vraagtekens bij die uitgangspunten. Naast de uitstoot van ammoniak uit de landbouw door vervluchtiging uit mest en bodem (v-NH3),  komt er ook ammoniak vrij door het verkeer en bij de verbranding van steenkool en biomassa (c-NH3). De onderzoekers schatten, op basis van een verschillende isotopensignatuur voor de verschillende bronnen (N15 versus N14), dat maar liefst 44% +- 19% (Grote variatie, hoge onzekerheid) van de NH₃ in Europa afkomstig zou zijn van verbrandingsbronnen. Zelfs de laagste schatting is dus een stuk meer dan de 5 procent die de VMM nu hanteert.

 

“Vandaag buigen juristen zich over het onderscheid tussen stikstofoxiden en ammoniak, terwijl we ook de oorsprong van ammoniak misschien nog niet volledig in kaart hebben.”  Al legt stikstofexpert David De Pue van het ILVO toch enige nuance aan de dag, “we moeten er ook meteen bijzeggen dat het maar één studie is en dat we uit satellietobservaties weten dat er bijvoorbeeld toch een grote correlatie is tussen landbouwactiviteiten en de ammoniakuitstoot. Om echt te weten hoe het hier zit zouden ze ook naar de isotopenverhouding in Vlaanderen en Nederland moeten bekijken”, besluit De Pue.

 

“Deze bevindingen zullen ongetwijfeld hun weerslag hebben op de lopende onderhandelingen over het Vlaamse stikstofakkoord”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee. “Ongezien dat er dergelijke beleidsbeslissingen genomen worden met een dergelijke impact op de sector en op de individuele gezinnen zonder dat men het totaalplaatje in beeld heeft.“

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Twitter, Vilt 

Te vinden in: Alle categorieën