Actualiteit

Stapsgewijs naar dierwaardige veehouderij in 2040 - Ondergraaft Nederland hiermee zijn eigen veeteeltsector?

Stapsgewijs naar dierwaardige veehouderij in 2040 - Ondergraaft Nederland hiermee zijn eigen veeteeltsector?

Terwijl Nederland de grootste importeur is binnen Europa van Oekraïens gevogelte en de op twee na grootste importeur van Oekraïense eieren, hebben de Nederlandse veehouderijsectoren, de Dierenbescherming, ketenpartijen en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een handtekening gezet onder het Convenant Dierwaardige Veehouderij. In het convenant worden afspraken gemaakt om stapsgewijs naar een dierwaardige veehouderij toe te werken in 2040. Een onafhankelijke Autoriteit Dierwaardige Veehouderij gaat de transitie naar de hogere dierenwelzijnseisen bewaken.

 

Plan van aanpak

 

Voor de pluimveehouderij zijn plannen van aanpak uitgewerkt voor de deelsectoren vleeskuikenouderdieren, vleeskuikens, opfokleghennen en leghennen. In het 20 puntenplan worden de principes, de ambities en de aanpak toegelicht. Zo zou onder meer de bezettingsdichtheid maar max. 25 kg/m² mogen bedragen voor vleeskuikens en max. 8 dieren/m² in 2040.

 

Deze aanpassingen voor dit hoger dierenwelzijn zullen ongetwijfeld leiden tot hogere productiekosten. Daarom zijn in het convenant ook afspraken gemaakt met verwerkers, supermarkten en andere marktpartijen. “Producten moeten worden afgenomen voor een eerlijke prijs, zodat boeren ook bij hogere kosten een redelijk inkomen kunnen verdienen”, legt het ministerie uit. De komende jaren trekt het kabinet 51 miljoen EUR uit voor onderzoek en praktijkproeven om kennis te vergaren over dierwaardigheid. Daarbij zijn tevens de randvoorwaarden van cruciaal belang: tijdige vergunningverlening, voldoende verdiencapaciteit om de investeringen te kunnen doen, voldoende afzetmogelijkheden voor dierwaardig geproduceerde dierlijke producten en er moet extra aandacht zijn voor de samenhang met andere dossiers zoals emissiereductie en milieu.

 

Ondergraaft Nederland hiermee zijn eigen veeteeltsector?


“Dierenwelzijn – met respect voor het dier – moet steeds centraal staan, maar we mogen ook niet vergeten dat we leven in een wereld met ‘vrij’ verkeer van goederen en diensten. Ondanks de sterk gereduceerde bezettingsdoelstelling van 25 kg/m² zal de Nederlander niet minder kip eten, vanwaar zal al dat kippenvlees komen? Op vandaag is Nederland al de grootste importeur van kippenvlees uit Oekraïene binnen de EU en de tweede grootste importeur van eieren uit Oekraëne, eieren uit de in 2012 verboden klassieke kooien. Wereldwijd blijft de vraag naar kip sterk stijgen, dus er zal enkel een verschuiving van productie plaatsvinden. Een verschuiving naar landen die niet of nauwelijks voldoen aan onze eisen op vlak van dierenwelzijn, antibioticagebruik, milieueisen, arbeidsvoorwaarden,… Er wordt dan het tegenovergestelde verkregen van wat men wil: een verminderd dierenwelzijn, een hogere kostprijs voor de consument. En de Nederlandse veehouderij? Die zal steeds verder en verder verkleinen tot ze niet meer kan concurreren”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

 

Tekst: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën