Actualiteit

Europees Parlement stemt voor resolutie uitfasering kooisystemen in de veehouderij

Europees Parlement stemt voor resolutie uitfasering kooisystemen in de veehouderij

Het Europees parlement heeft, in lijn van de eis van het Europees Burgerinitiatief (EBI) ‘End the Cage Age’, voor de uitfasering van de kooien in de veehouderij gestemd tegen 2027. De resolutie werd door het Europees Parlement met een ruime meerderheid aangenomen: 558 stemmen voor, 37 stemmen tegen en 85 onthoudingen. Het Europees parlement roept eveneens op om werk te maken van allesomvattend voedselbeleid waarin dezelfde standaarden gelden voor alle geïmporteerde producten. De bal ligt nu in het kamp van de Commissie die al dan niet met een wetgevend voorstel gaat komen.

 

End of the Cage Age

 

Het Europees Burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ werd op 5 september 2018 geregistreerd bij de Europese Commissie. Tegen de tijd dat het werd ingediend had het burgerinitiatief de benodigde drempel al gehaald, 1.4 miljoen handtekeningen van EU-burgers uit 18 verschillende lidstaten. Tijdens een publieke hoorzitting op 15 april 2021 spraken de Europarlementariërs de initiatiefnemers, Eurocommissarissen en vertegenwoordigers van andere EU-instellingen.

 

Soortspecifieke aanpak met een financieel degelijke onderbouwing

 

De uitfasering vergt een soortspecifieke aanpak. “Voordat er veranderingen aan de wetgeving worden gemaakt, moeten landbouwers en veehouders voldoende steun en een overgangsperiode voor de geleidelijke aanpassing krijgen”, stelt het Europees Parlement. “Dit moet bestaan uit passende adviesdiensten en opleidingen, stimulansen en financieringsprogramma’s om te voorkomen dat hun concurrentievermogen vermindert en de EU-productie wordt verplaatst naar niet-EU-landen die minder ambitieus zijn op het gebied van dierenwelzijn als de EU.”

 

De Parlementsleden roepen ook op tot een meer alomvattend voedselbeleid om de verschuiving naar een duurzamer voedselsysteem te steunen. “Hierbij moet ook voorkomen worden dat met name kleine en middelgrote landbouwbedrijven zich verder uit de veeteelt terugtrekken en de veeteelt zich verder concentreert in een beperkt aantal grote bedrijven”, klinkt het. Om dat gelijk speelveld voor landbouwers in de EU te behouden is er Europese wetgeving nodig.

 

Dezelfde standaarden voor alle geïmporteerde producten

 

Het Europees Parlement stelt ook dat een eerlijk handelsbeleid - dat een gelijk speelveld waarborgt - een voorwaarde is voor hogere Europese normen. “De Commissie en de lidstaten moeten zich daarom meer richten op effectieve grens- en douanecontroles, om te zorgen dat geïmporteerde levensmiddelen voldoen aan de EU-dierenwelzijnstandaarden.”

 

“Verder willen we dat alle dierlijke producten die de EU in worden gebracht volledig voldoen aan de relevante EU-wetgeving, zo ook het gebruik van kooivrije systemen”, klinkt het. “We dringen erop aan dat bestaande handelsakkoorden opnieuw bekeken moeten worden om te zorgen dat dezelfde maten van dierenwelzijn en productkwaliteit gewaarborgd kan worden.” De Parlementsleden roepen de Commissie ook op om dierenwelzijn internationaal onder de aandacht te brengen.

 

Uitkijken naar reactie Europese Commissie

 

De Europese Commissie is nu aan zet, die het wetgevend initiatiefrecht heeft. "Het gaat om een ethische, sociale en economische kwestie”, reageert eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. “We moeten luisteren naar onze medeburgers en zo snel mogelijk deze transitie naar een duurzamere aanpak maken.” Ze liet echter in het midden of de Commissie concrete wetgeving gaat voorstellen.

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving