Actualiteit

Fipronil-dossier doorverwezen naar correctionele rechtbank

Fipronil-dossier doorverwezen naar correctionele rechtbank

De raadkamer in Antwerpen heeft het Fipronil-dossier doorverwezen naar de correctionele rechtbank. In totaal zullen zeven personen en vier firma’s zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden wegens illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd. Daarnaast verdenkt het Antwerpse parket hen ook van lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken.

De fipronil-crisis barstte in de zomer van 2017 in alle hevigheid los. Honderden pluimveebedrijven, zowel in België en Nederland, werden geblokkeerd nadat het insecticide fipronil in de eieren werd aangetroffen. In België moesten bijna twee miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. De oorzaak lag bij een product van de Nederlandse firma Chickfriend uit Barneveld om bloedmijten bij pluimvee te bestrijden. De firma Poultry Vision uit Ravels bleek de toeleverancier te zijn, die het product zelf in Roemenië aankocht. Er is geen twijfel over het feit dat de betrokkenen al dan niet wisten dat hun wondermiddel fipronil bevatte. “Ze zouden informatiefiches en etiketten vervalst hebben om klanten te misleiden”, aldus het parket.

Een eierbrekerij uit Sint-Niklaas deed de klokken luiden toen de firma op 2 juni 2017 het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ervan op de hoogte stelde dat er fipronil was aangetroffen in eieren voor menselijke consumptie. Fipronil, een stof met een anti-parasitaire werking, mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren omdat er risico's voor de volksgezondheid aan verbonden zijn.

Het FAVV startte daarop een onderzoek. Op 19 juli 2017 opende ook het gerecht een onderzoek in Antwerpen. Een dag later vielen speurders binnen op verschillende plaatsen, ook bij Poultry-Vision, een kippenkwekerij uit Weelde (Ravels). “De invallen brachten een illegale handel aan het licht, waarbij anti-parasitaire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten”, klinkt het.

De raadkamer van de rechtbank in Antwerpen stuurt de betrokkenen in de affaire nu naar de strafrechter wegens illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd, met mogelijke risico's voor de volksgezondheid. Het Antwerpse parket verdenkt hen ook van lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. Het gaat om vijf mannen van 27, 35, 48, 52 en 64 uit Weelde (Ravels), Kortemark, Torhout, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny en twee vrouwen van 36 en 37 uit Antwerpen en het Nederlandse Chaam. Ook vier bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois werden doorverwezen naar de rechtbank.

Ook in Nederland gaat het onderzoek naar de firma Chickfriend verder. 123 pluimveehouders willen dat het bedrijf opdraait voor de schade die zij hebben geleden tijdens de fipronil-crisis. Het vonnis, dat in januari had moeten vallen, is voorlopig uitgesteld. De rechtbank in Arnhem wil dat Chickfriend eerst bepaalde informatie alsnog opstuurt.

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Juridisch