Actualiteit

H5N8-vogelgriepvirus duikt opnieuw op in België

H5N8-vogelgriepvirus duikt opnieuw op in België

Er is een nieuwe besmetting met het hoogpathogene vogelgriep virus H5N8 vastgesteld, ditmaal bij een particuliere houder in Le Roeulx (Henegouwen). Al het aanwezige pluimvee is geruimd.

De nieuwe Europese regels vereisen het afbakenen van een 3 en 10 km-zone bij een besmetting met een HPAI, maar aangezien het om een houderij met minder dan 50 stuks pluimvee betreft, kunnen de door de verordening 202/687 opgelegde maatregelen versoepeld worden. Het FAVV past daarom in deze zones de volgende maatregelen toe, bovenop de algemene maatregelen van toepassing in het hele land:

  • In de bewakingszone van 10 km en de beschermingszone van 3 km moet elke houder van commercieel pluimvee en elke andere in Sanitel geregistreerde pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris van de aanwezige vogels overmaken aan de LCE.
  • Daarnaast wordt een tijdelijke bufferzone van 500 m afgebakend, waarin de volgende maatregelen van kracht zijn:      
     
    • Het verplaatsen van pluimvee, vogels en broedeieren in de zone is verboden. Dit verbod geldt niet voor de doorvoer doorheen de zone.
    • Pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moeten in hun hok worden gevoederd en gedrenkt.
    • Elke hobbyhouder van pluimvee dient binnen de 48 uur een inventaris van de aanwezige vogels over te maken aan de burgemeester.
    • Alle verzamelingen, zoals beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen, van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.

De algemene maatregelen blijven onveranderd.

Het FAVV waarschuwt wel dat, ondanks dat er geen specifieke beperkende maatregelen in de 3 en 10 km-zones van toepassing zijn voor de afvoer van pluimvee en pluimveeproducten, er wel, afhankelijk van de bewoordingen in de gezondheidscertificaten, voor de dieren en producten van de betrokken pluimveebedrijven toch handelsbeperkingen zijn. Dit moet telkens in functie van de bestemming en het te gebruiken certificaat geëvalueerd worden.

Het FAVV acht het meest plausibel dat de besmetting naar alle waarschijnlijkheid in de kippenren gebracht werd door wilde eenden en ganzen uit de buurt. Dit betekent dat er nog altijd voldoende virus bij wilde vogels circuleert om in ideale omstandigheden gehouden pluimvee te besmetten. Het blijft dus nog altijd erg belangrijk om bij alle activiteiten in en rond pluimveestallen de nodige voorzichtigheid en een strikte bioveiligheid in acht te nemen.

Tekst: FAVV/Pluimvee – Bron: FAVV – Foto: FAVV

 

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid