Actualiteit

Microben de sleutel voor duurzame eiwitbron?

Microben de sleutel voor duurzame eiwitbron?

Wetenschappers van de UGent hebben eiwit producerende microben ontdekt die maar liefst tot 70 procent meer eiwitten bevatten dan sojabonen. Bijkomend voordeel is dat de productie ervan een haast te verwaarlozen milieubelastende impact heeft.  

De huidige productie van microbieel eiwit vergt veel energie-intensieve stikstofmeststof en de input van fossiele stikstof, wat resulteert in een enorme CO2-uitstoot bij de productie ervan. Onderzoekers aan het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET) van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent onderzochten of het mogelijk was om micro-organismen te identificeren en aan te rijken op basis van gassen, waarbij waterstof en zuurstof worden aangewend als energiebron, CO2 als koolstofbron en atmosferisch stikstofgas als stikstofbron. Er werd dus specifiek gezocht naar een bacterie die hoogwaardig eiwit kan produceren en dit met een minimale impact op vlak van milieu.

Tijdens dat onderzoek werden twee nieuwe microbiële stammen ontdekt die naast de CO2 ook atmosferisch stikstof fixeren en dus eiwit kunnen produceren op een duurzame manier. “De microben hadden na droging van de biomassa een hoog eiwitgehalte (62.0 ± 6.3%) en het juiste aminozuurprofiel. Ze zouden dus een veelbelovende vervanging kunnen zijn voor sojabonen omdat ze 70 procent meer eiwitten bevatten en dubbel zo goed zonne-energie omzetten in biomassa”, legt Xiaona Hu uit.

“De ontwikkelde methode voor identificatie en aanrijking van CO2 en stikstof fixerende bacteriën is veelbelovend”, besluit professor Nico Boon. “Het is bijzonder waardevol voor het behalen van de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming, zoals is vastgelegd in de Green Deal van de Europese Commissie.”

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Milieu , Onderzoek