Actualiteit

Mobiele pluimveestal in trek bij korte keten bedrijven in Vlaanderen

Mobiele pluimveestal in trek bij korte keten bedrijven in Vlaanderen

De vraag naar mobiele pluimveestallen zit in de lift in Vlaanderen. Dat bleek op de Tech&Bio-beurs in Zuid-Frankrijk waar meerdere fabrikanten van mobiele pluimveestallen stonden en Vlaamse boeren inspiratie opdeden.

 

„Het is een betaalbare optie die relatief makkelijk in te passen is in de bedrijfsvoering van korte keten bedrijven en ondertussen ook extra inkomsten oplevert”, zegt Bert Vandergeynst tegen VILT. Vandergeynst die in het Vlaamse Tongeren een biologisch boerenbedrijf runt, bouwde eerder dit jaar zelf een prototype mobiele kippenstal binnen het netwerk 'Boer Bricoleur'.

 

De mobiele pluimveestal lijkt op een huifkar en kan tot 56 dieren huisvesten. Alhoewel Vandergeynst in eerste instantie mogelijkheden ziet bij kleinschalige bedrijven met korte keten verkoop, sluit hij de mobiele stallen in de gangbare landbouw zeker niet uit. „Voor iedereen met een korteketenverkoop is de leghennenhouderij een optie. Het is relatief toegankelijk en genereert een constante inkomstenflow", aldus Vandergeynst.

 

Wetgevend kader?

 

In Duitsland zijn mobiele kipcaravans al langer ontzettend populair. De ‘mobiele Hühnerhaltung’ is daar eenvoudiger te realiseren. Meer en meer pluimveehouders kiezen dus nu ook hier voor het gebruik van mobiele kippenstallen waarbij de eierverkoop gebeurt via de korte keten, met of zonder tussenschakel, tussen de pluimveehouder en de consument. Maar hoe zit dit nu concreet met de wetgeving? Op de website van het FAVV en het Pluimveeloket is er hieromtrent heel wat info te vinden.

 

Tekst en bron: VILT/Pluimvee/Pluimveeweb – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving