Actualiteit

Ongewone tijden geven ongewone prijzen: Belgische braadkippenprijsnotering kent laagste notering in jaren

Ongewone tijden geven ongewone prijzen: Belgische braadkippenprijsnotering kent laagste notering in jaren

Ongewone tijden geven ongewone prijzen: Belgische braadkippenprijsnotering kent laagste notering in jaren

 

De herfst mag dan misschien net uit zijn startblokken zijn geschoten, op de braadkippenmarkt in Deinze werden er eerder winterse taferelen opgetekend. Met een daling van 0,04 EUR/kg naar 0,74 EUR/kg werd de laagste prijsnotering vastgelegd sinds 2009 (cf. 0,62 EUR/kg). Voor degene die dachten dat de druk van Covid-19 op de pluimveesector in sterkte afnam…, wat als dit nog maar pas het begin is?

 

“In de late nazomer en het vroege najaar werden er verschillende signalen de wereld ingestuurd dat we een somber najaar tegemoet gingen. Door de relatief stabiele prijzen werd er hier té weinig rekening mee gehouden. De vraag was echter niet of maar wanneer de braadkippenmarkt zijn eerste echte scheuren ging vertonen”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

 

“Met een zelfvoorzieningsgraad van 230% zijn we nu éénmaal een gevoelige markt waarbij er moet ingespeeld worden op het marktgebeuren willen we stabiele en gunstige prijzen optekenen. Als iedereen routinematig blijft opzetten zullen dergelijke taferelen, net als de droogte, meer regel dan uitzondering worden”.

 

“Er is één zekerheid en dat is de onzekerheid die nu als het zwaard van Damocles boven de sector hangt. Aanstaande vrijdag is er opnieuw een Nationale veiligheidsraad. Zal er opnieuw een lockdown afgekondigd worden? Zal de Horeca zijn deuren moeten sluiten? Deze onzekerheid doet zeker de afzet geen goed. Dit zou zomaar eens bovenop een reeds verzadigde markt kunnen komen. De vraag naar levende kippen vanuit Nederland stuikt namelijk in elkaar, slachthuizen verminderen in aantal slachtlijnen, contracten worden opengebroken. Dit zorgt er allemaal voor dat er groepen braadkippen boven de markt komen te zweven die zelfs aan dumpingprijzen geen afzet vinden. En dan mogen we nog een schietgebedje bidden dat er geen slachterij moet sluiten d.t.v. Covid-19, anders zijn de gevolgen niet te overzien”.

 

Dirk Ghyselen, sectorvoorzitter braad van de Landsbond Pluimvee, ziet de vooruitzichten bijzonder somber in. “Slachters zijn niet meer bereid vlees naar de diepvries te brengen. Een verdere daling van de marktprijs biedt voor niemand soelaas, ook niet voor de slachters. Het is geleden van december 2009 dat we nog onder de 75 cent noteerden, maar toen noteerde de voedermengprijs ongeveer 0,250 EUR/kg. Vandaag is onze voerprijs reeds 30% duurder dan toen. Kortom een nooit geziene prijsmalaise. Daar bovenop komt nog eens de verminderde slachtcapaciteit die verwacht wordt tijdens de kerst- en oudejaarsweken. Hierin kan er slechts drie dagen geslacht worden. Dit zijn de weken waarvoor broedeieren de komende twee weken worden ingelegd. Als iedereen zijn  verantwoordelijkheid opneemt kunnen we dit overbruggen. Helaas horen we nog al te vaak vanuit verschillende bronnen dat steeds dezelfde producenten niet bereid zijn te schuiven. Dan moet ik er geen tekening bij maken wat een te grote inleg zal doen op een markt die reeds verzadigd is en in slechte papieren verkeert…. We hebben ons lot als producent in eigen handen”.

 

Tekst: Eigen verslaggeving – Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , SARS-CoV-2