Actualiteit

Positieve marktontwikkelingen voor de varkenssector, onduidelijkheid voor pluimveesector

Positieve marktontwikkelingen voor de varkenssector, onduidelijkheid voor pluimveesector

De aanwezigheid van dierziektes, zoals de Afrikaanse varkenspest (AVP) en het vogelgriepvirus in België hadden en hebben nog steeds een grote economische impact op de Belgische varkens- en pluimveesector.

 

“Stelselmatig heropenen derde landen hun markten waardoor de export van Belgisch varkensvlees weer mogelijk wordt. Dat is uitstekend nieuws voor onze veetelers. Voor de pluimveesector blijven de 24 reeds afgekondigde embargo’s van kracht. Voor hen wordt het uitkijken naar de verklaring van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) om België opnieuw vogelgriepvrij te verklaren,” aldus Oost-Vlaams CD&V-Kamerlid Leen Dierick. Zij ondervroeg hierover minister van Landbouw David Clarinval (MR) in de commissie Gezondheid van dinsdag 13 juli 2021.

 

Sinds 21 december 2020 is België opnieuw erkend als AVP-vrij land. Een belangrijke status voor onze Belgische varkenssector en haar export. Gedurende ruim twee jaar heeft de export van Belgisch varkensvlees geleden onder embargo’s van derde landen. Uit nieuwe informatie dat CD&V Kamerlid Leen Dierick verkreeg van Minister Clarinval blijkt dat vandaag nog 12 derde landen, van de 17 die in april 2021 een embargo instelden, de export van Belgisch varkensvlees omwille van AVP tegenhouden.

 

“In België zijn sinds maart 2021 bij commerciële pluimveehouderijen geen besmettingshaarden meer vastgesteld met het vogelgriepvirus. Op 11 mei heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bij de OIE een zelfverklaring ingediend om het vogelgriepvrij statuut te verkrijgen. De OIE stelde op 15 juni aanvullende vragen, waarop het FAVV vervolgens heeft geantwoord. Net als voor de Afrikaanse varkenspest zou België in de loop van de komende weken het statuut 'vrij van vogelgriep' moeten terugwinnen.

 

“24 landen kondigden reeds beperkingen af voor de export van Belgisch pluimvee(vlees) en behouden deze tot de dag van vandaag. Het gaat om volgende landen:  Zuid-Afrika, Israël, Hongkong, Singapore, China, Marokko, Korea, Cuba, Verenigde Arabische Emiraten, Japan, Rusland, Filippijnen, Mexico, Oekraïne, Taiwan, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, Suriname, Tunesië, Oman, Koeweit, Thailand en Nieuw-Caledonië,” verduidelijkte Minister Clarinval.

 

Bron: Persbericht CD&V – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij