Actualiteit

Project kuiswater pluimveehouderij gaat van start

Project kuiswater pluimveehouderij gaat van start

Het kuiswater van pluimveestallen wordt door de Mestbank momenteel gecategoriseerd als een type 2 meststof. Dat betekent dat kuiswater voor het uitspreiden momenteel aan dezelfde regels is onderworpen als pluimveemest. Zodoende moet er voor kuiswater eveneens een analyse aanwezig zijn die niet ouder is dan  3 maand.  De Mestbank en de pluimveesector starten nu samen het project kuiswater op om na te gaan in hoeverre er een specifieke regeling kan worden bekomen voor kuiswater en er dan ook een einde komt aan de grijze zone waarin het kuiswater zich tot nu toe bevond.

Met dit project is het de bedoeling om aan te tonen dat, op basis van een relevante en voldoende grote analysedataset, er mogelijks naar een forfait voor kuiswater kan worden opgesteld. Belangrijk hiervoor is dat alle pluimveehouders, die in de periode tot eind juli 2021 hun stal reinigen, minstens één staal kuiswater laten onderzoeken bij een erkend labo.

Bij de staalname dienen een aantal extra gegevens te worden meegegeven over het kuiswater waaronder het volume van het bemonsterde kuiswater, het aantal kuisbeurten waarvan het volume aanwezig is,…. De erkende labo’s zijn ondertussen op de hoogte van het project en het staalnameprotocol.

De verwerking van de gegevens zal gebeuren door VITO. Om deze campagne tot een goed einde te brengen is het cruciaal dat er bij het reinigen van de stallen veel aandacht wordt besteed aan de droge reiniging en het verwijderen van de losgeweekte resten na het inweken van de stal. Op die manier blijven er minder mestresten achter in het kuiswater.

Aandacht voor een goed kuisprotocol

Om het mogelijk te maken dat er voor het  kuiswater een specifieke regeling wordt voorzien en deze ook toekomstgericht kan worden aangehouden is het erg belangrijk dat er nu én in de toekomst de nodige aandacht wordt besteed aan de voorfasen bij het reinigen van de stal. Om te kunnen genieten van een uitzonderingstatuut moet de inhoud van kuiswater immers lager zijn dan 0,6 kg stikstof per m³. Een goede droge reiniging en het verwijderen van de losgeweekte mestresten, na het inweken van de stal, zorgt ervoor dat de stikstofinhoud van het kuiswater tot een minimum wordt beperkt.  

Kuisprotocol
 

    • Droog reinigen

De droge reiniging start met het uitrijden van de mest. Verwijder nadien ook op moeilijk bereikbare plaatsen het meeste losliggend vuil. Een grondige uitvoering van deze eerste stap levert in de volgende stappen een besparing van tijd en water op.

    • Inweken

Het inweken van de stal zorgt ervoor dat het vastzittend vuil beter loskomt en daardoor zal de natte reiniging efficiënter verlopen. Na het inweken wordt de vaste fractie die is vrijgekomen ook uit de stal verwijderd. De vloer is dan visueel proper.

    • Reiniging zelf

De natte reiniging wordt ingezet door de stal in te schuimen en daarna wordt alles, beginnend met het plafond, met de hoge drukreiniger grondig gereinigd.

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Milieu , Moederdieren - Broeierij , Onderzoek