Actualiteit

Steeds meer landen pro vogelgriepvaccinatie

Steeds meer landen pro vogelgriepvaccinatie

Vogelgriep blijft zijn greep op de pluimveesector vergroten waardoor steeds meer en meer exporterende landen zich gewonnen geven om te vaccineren, waar dit met name voorheen door handelsbelemmering een no go was. Al blijft dit wel de grootste voorwaarde om toch overstag te gaan.

 

In oktober mengden rond de 80 landen zich in Parijs in het debat omtrent vogelgriepvaccinatie. Bijna alle landen stemden voor, slechts één land stemde openlijk tegen. Dat land was eigenlijk eveneens voorstander van vaccinatie, maar alleen zonder handelsbelemmeringen. Al is die voorwaarde – het aanpassen van de handelsregels – voor de andere landen eveneens de voorwaarde om verder in dit verhaal te stappen.

 

Sjaak De Wit, pluimveedierenarts van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD – gelijklopend met DGZ/Arsia in Vlaanderen/Wallonië), maakt zich sterk na deze bijeenkomst dat binnen de twee jaar de eerste stuks pluimvee in Nederland zullen gevaccineerd worden.

 

“De druk is gewoon te hoog, heel veel landen zien de noodzaak er nu ook van in. We wachten met spanning op de resultaten met testvaccins in Nederland bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad en die van de eenden in Frankrijk bij het Anses. Ik heb goede hoop op gunstige resultaten. Over enkele weken weten we meer. Beide instituten werken hard aan de afronding van de studies. Afhankelijk van deze resultaten en de gevoelde urgentie bij vele betrokkenen en landen schat ik in dat we uiterlijk in 2024 pluimvee in Nederland kunnen vaccineren tegen vogelgriep. Misschien en hopelijk al wel eerder. Heel veel hangt af van de noodzakelijke aanpassingen van de handelsafspraken”, aldus De Wit.

 

Kapers op de kust

 

De Wit begrijpt het standpunt van de Nederlandse pluimveesector dat het niet als enige land wil vaccineren tegen vogelgriep. “Dat zou onze pluimveesector namelijk vernietigen. Poolse vleeskuikenslachterijen en pakstations zien de kans al schoon om meer pluimveeproducten van ongevaccineerd pluimvee naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te exporteren. Dit om zo marktaandeel van Nederland af te pakken op Nederlands belangrijke afzetmarkten. Al moeten we binnen de EU allemaal aan het zelfde zeil trekken.”

 

“Het vogelgriepvirus heeft zich uitgebreid in de natuur gevestigd. En niet alleen in het winterseizoen. Het zit er nu 12 maanden per jaar. Vorm als Europese Unie een machtsblok en start met toestaan van vaccineren tegen vogelgriep met behoud van handel. Laat zien hoe het moet en kan. Binnen afzienbare tijd zullen veel meer landen dat voorbeeld volgen”, verwacht De Wit. Zo zijn er nu al veel landen die het liefst tegen vogelgriep gevaccineerde eendagskuikens zouden willen kopen. Dat kan nu nog niet.”

 

Brazilië (voorlopig) tegen vaccinatie

 

De afgelopen twee jaar heeft vogelgriep lelijk huisgehouden in alle werelddelen, behalve in Zuid-Amerika. “Al is dat slechts een kwestie van tijd”, aldus De Wit., “We zien nu echter ook steeds meer uitbraken in Mexico en recent ook in Colombia, Ecuador en Peru. Het duurt naar verwachting niet lang meer of vogelgriep heeft ook grote delen van Zuid-Amerika in zijn greep. Als Brazilië straks ook steeds zwaarder zal getroffen worden door vogelgriep zullen ook zij open staan voor vaccinatie.”

 

Tekst: Pluimvee/Pluimveeweb – Bron: Pluimveeweb – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid , Onderzoek