Actualiteit

Vanaf donderdag staan 11 beklaagden in Antwerpen terecht na fipronilcrisis

Vanaf donderdag staan 11 beklaagden in Antwerpen terecht na fipronilcrisis

De correctionele rechtbank van Antwerpen behandelt vanaf donderdag het zogenaamde fipronil-dossier. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd nadat in kippeneieren het insecticide fipronil was aangetroffen. Zeven personen en vier firma's staan terecht.

De fipronilcrisis had een ongeziene impact die in heel Europa voelbaar was. In ons land alleen al moesten bijna 2 miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. Het begon allemaal met een eierbrekerij uit Sint-Niklaas die op 2 juni 2017 het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verwittigde dat bij een staalname fipronil was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie.

Fipronil is een chemische stof met een antiparasitaire werking die onder meer gebruikt wordt in dierengeneesmiddelen tegen vlooien en teken bij katten en honden. Fipronil is echter schadelijk voor de mens en mag dus niet worden toegediend aan dieren die bestemd zijn voor de voedselproductie.

Uit daaropvolgende onderzoek bleek dat de eierbrekerij de eieren ontvangen had van een pluimveehouderij in Lokeren waarvan de stallen behandeld waren met ‘Dega 16’, een bloedluisbehandeling die werd uitgevoerd door de Nederlandse ontsmettingsfirma Chickfriend. Ook in honderden andere pluimveebedrijven in België en Nederland werd het product ingezet.

Dit legale bestrijdingsmiddel zou door Poultry-Vision uit Weelde (Ravels) zijn vermengd met het dierengeneesmiddel fiprocid, met fipronil als actief bestanddeel. Fiprocid zou door Poultry-Vision uit Roemenië zijn ingevoerd zonder vergunning.      

Proces van start       

Donderdag start het proces tegen de verkopers van Dega-16 en tegen de firma's gespecialiseerd in de reiniging van stallen in de pluimveesector die deze producten hadden gebruikt. Hoofdbeklaagden zijn het intussen failliete Agro Remijsen (waaronder Poultry-Vision valt) en zijn zaakvoerder Patrick R.   

Zij worden ervan verdacht zonder vergunning stoffen met een antiparasitaire werking te hebben ingevoerd, gefabriceerd, vervoerd, te koop aangeboden en in bezit te hebben gehad. De verkopers van Dega-16 worden bijkomend vervolgd voor schriftvervalsing omdat ze op de wettelijke documentatie en op het etiket van Dega-16 niet zouden hebben vermeld dat dit product de stof fipronil bevatte. Een reinigingsfirma en haar zaakvoerder worden vervolgd voor het gebruik van deze documentatie in het kader van hun commerciële activiteiten.

De verkopers van Dega-16 worden ook vervolgd voor witwas op basis van diverse transacties die ze met de illegale verkoopopbrengst van Dega-16 zouden hebben uitgevoerd. Volgens het openbaar ministerie zouden de beklaagden de feiten hebben gepleegd in het kader van een criminele organisatie en dit sinds maart 2013.

Eenentwintig pluimveebedrijven hebben zich burgerlijke partij gesteld, net zoals de Belgische staat, het FAVV, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), het Vlaams Gewest, de Vlaamse Landmaatschappij en verzekeraar Fidea. Verwacht wordt dat zij fikse schadevergoedingen zullen eisen. Het proces zal drie dagen in beslag nemen en wordt op 23 en 30 april nog verder gezet.       

Het lot van de twee bestuurders van het Nederlandse Chickfriend werd op 12 april al beslecht. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hen tot een jaar gevangenisstraf voor het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De rechtbank vond het niet alleen bewezen dat de bestuurders wisten dat Dega-16 fipronil bevatte, maar ook dat Poultry-Vision het op hun verzoek had toegevoegd.       


Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Moederdieren - Broeierij , Juridisch