Actualiteit

Vlaamse regering vraagt advies Raad van State van beoordelingskader stikstof

Vlaamse regering vraagt advies Raad van State van beoordelingskader stikstof

De Vlaamse regering keurde voor een eerste keer principieel het besluit goed waarmee het nieuwe beoordelingskader voor vergunningen regelgeving wordt vastgelegd. Dat gaat onder meer over de vergunningsdrempels van 0,025 procent (ammoniak) en 1 procent (NOx). De Raad van State wordt nu om advies gevraagd.

 

Na de publicatie van het stikstofakkoord in het Belgisch Staatsblad en de vrijwillige stopzettingsregeling voor varkenshouderijen, heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een volgende stap gezet in de uitvoering van het stikstofakkoord. Na gunstig advies van de Raad van State, kan de regering overgaan tot een definitieve goedkeuring, waarmee het besluit de ministeriële instructie van Demir uit 2021 kan vervangen. Tot nader order blijft dit van kracht. „Weer een volgende stap in de uitvoering van het stikstofakkoord”, aldus Demir.

 

Programmatische aanpak stikstof

 

De Vlaamse Regering stelde op 10 maart 2023 de programmatische aanpak stikstof definitief vast. „De programmatische aanpak stikstof (PAS) heeft als doel bij te dragen aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones structureel en planmatig terug te dringen”, zegt Demir. „De PAS moet ook leiden tot een toekomstgericht, werkbaar en rechtszeker kader voor vergunning- en toestemmingverlening, rekening houdend met ecologische, sociale en economische randvoorwaarden. Een onderdeel van de PAS zijn de beoordelingskaders voor vergunningverlening wat betreft de impact van activiteiten die stikstofoxiden of ammoniak uitstoten.”

 

NH3-emissie

 

In tegenstelling tot wat het geval is voor NOx was er op heden géén sprake van een voldoende afname van de NH3-emissie afkomstig uit de landbouw, noch van de daaruit volgende deposities van NH3 in de habitatrichtlijngebieden, in lijn met de tegen 2030 te bereiken PAS-doelstelling. „Het beoordelingskader voor NOx-stationaire bronnen en mobiliteit voorziet de waarde van 1 procent voor de de minimis-drempel opgenomen in het definitieve PAS akkoord”, zegt Demir. „Voor NH3-emissies afkomstig uit veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties een de minimis-drempel te hanteren van 0,025 procent. Het beoordelingskader wordt juridisch verankerd in decretale regelgeving. De verdere uitwerking daarvan is lopende.”

 

Tijdelijke beoordelingskaders

 

In afwachting van deze verankering, sprak de regering op 10 maart 2023 af een besluit goed te keuren dat de advies- en vergunningverlenende overheden opdraagt om het tijdelijke beoordelingskaders van het stikstofakkoord toe te passen bij de beoordeling van de stikstofuitstoot van vergunningsaanvragen. „Het is daarmee vergelijkbaar met een omzendbrief”, zegt Demir. “Het gaat om een eerste goedkeuring, waardoor een adviesvraag aan de Raad van State kan worden gesteld. De Raad van State krijgt 30 dagen om advies uit te brengen. Na gunstig advies van de Raad van State, kan de regering overgaan tot een definitieve goedkeuring, waarmee het besluit de ministeriële instructie van Demir uit 2021 kan vervangen tot 31 december 2024. Tot nader order blijft de ministeriële instructie van kracht.”

Bron: Pluimveeweb – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving